Блокада польського кордону продовжується

Блокада польського кордону продовжується

Польські протести продовжуються, це впливає на транзитний час та вартість логістики.

🗓️Вранці 9 лютого польські фермери розпочали нові акції протесту на кордоні з Україною, висловлюючи своє незадоволення. Спочатку вони заблокували пункти пропуску "Медика – Шегині", "Хребенне – Рава-Руська" та "Дорогуськ – Ягодин".

На ПП "Дорогуськ – Ягодин" ситуація загострилась: поляки висипали зерно з українських фур просто на землю. Польська поліція заявила, що займається з'ясуванням обставин.

З понеділка, 12 лютого, польські протестувальники розширили блокаду до п'яти пунктів пропуску. А на ранок 17 лютого поляки продовжують блокувати рух на 6 напрямках, в черзі на в'їзд в Україні перебувають близько 3,3 тисячі вантажівок.

З 20 лютого фермери обіцяють заблокувати всі пункти пропуску на кордоні з Україною, включаючи залізничні станції й морські порти. Вони стверджують, що це для "забезпечення продовольчої безпеки країни".

Очікувано, українці сприйняли поновлення протестів як чергове "оголошення війни". Але мало хто знає, що, насправді, протестують не лише поляки – хвиля агресивних страйків охопила багато європейських країн. А не чуємо ми про них по одній причині – ці країни не мають спільних кордонів з Україною. Аналогічні протести відбуваються у Німеччині, Франції, Бельгії, Румуніїї, Іспанії, Нідерландах та інших країнах ЄС - і набувають не менш агресивних форм.

Український аграрний бізнес відчуває негативні наслідки від блокування кордону. Втім, основну частину аграрної продукції Україна постачає не вантажівками.

Водночас, більшого удару зазнають інші українські бізнеси, які раніше возили свою продукцію переважно через польські пункти пропуску. 

❓Що ж робити? - Рекомендуємо приймати рішення «холодною головою», обирати маршрути з урахуванням часу, місця та актуальних обставин. Ми тримаємо руку на пульсі та в постійному контакті з нашими європейськими та українськими партнерами, щоб запропонувати оптимальні шляхи доставки.

Варто враховувати, що протести – це нормальний прояв волевиявлення демократичного європейського суспільства, яке таким чином висловлює своє невдоволення тою чи іншою державною політикою.